Κίνητρο για υποβολή της δήλωσης έως τέλος Ιουνίου

 

Κίνητρο για υποβολή της δήλωσης έως τέλος Ιουνίου

Του Σπύρου Δημητρέλη

Κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί να υποβάλουν πριν το τέλος Ιουνίου τη φορολογική δήλωση, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το κίνητρο στοχεύει τόσο στο να μην υπάρξουν προβλήματα με το taxisnet λόγω μαζικής υποβολής των δηλώσεων “την τελευταία ώρα” όσο και για να εισρεύσει ταχύτερα ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο.

Στο τραπέζι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου βρίσκονται εισηγήσεις για την παροχή μιας σημαντικής έκπτωσης σε όσους εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης έως το τέλος Ιουλίου. Το ποσοστό της έκπτωσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, οι εισηγήσεις φθάνουν ακόμη και στο 15% ή 20%.

“Είναι πολύ υψηλά αυτά τα ποσοστά και είναι σχετικά απίθανο τελικά να εγκριθουν”, λέει στο capital.gr υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. “Το πιθανότερο είναι το ποσοστό της έκπτωσης να είναι τουλάχιστον 5% και να φθάσει το πολύ 10%”.

Σήμερα το ποσοστό έκπτωσης για όσους εξοφλήσουν το φόρο του εκκαθαριστικού μέσα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης είναι μόλις 1,5% και έτσι λίγοι είναι οι φορολογούμενοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε προεξόφληση.

Το κίνητρο, όμως, αυτό θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως το τέλος Ιουλίου. Με άλλα λόγια θα δοθεί μόνο για όσους υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπει σήμερα η φορολογική νομοθεσία.

Ωστόσο, δεδομένη θεωρείται η παροχή παράτασης για την υποβολή των δηλώσεων. Το taxisnet αναμένεται να ανοίξει για την υποβολή των δηλώσεων μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαίου και ήδη έχει αποφασιστεί να δοθεί μια παράταση δέκα ημερών, έως τις 10 Ιουλίου, για να έχουν οι φορολογούμενοι δυο ολόκληρους μήνες για την υποβολή των δηλώσεων. Οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί μεγάλη παράταση, τουλάχιστον έως το τέλος Αυγούστου προκειμένου να έχουν χρόνο να συμπληρώσουν τις δηλώσεις αφού φέτος το περιεχόμενο της δήλωσης άλλαξε πλήρως και απαιτεί περισσότερο χρόνο η συμπλήρωσή της.

Έτσι ο φορολογούμενος που δεν θα κάνει χρήση της παράτασης για την υποβολή της δήλωσης θα έχει τη δυνατότητα της μεγάλης έκπτωσης στην προεξόφληση του φόρου. Ο φορολογούμενος που θα καθυστερήσει την υποβολή της δήλωσης δεν θα έχει έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση,ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για μείωση και του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση του φόρου (σήμερα προβλέπονται τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο).

Πηγή:www.capital.gr